Recents in Bollywood Movies

Header Ads

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΡΕΙΠΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΤΟ ΞΕΝΙΑ ΠΡΩΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Γεμάτη η Ελλάδα από ερείπια, ερείπια διαφόρων εποχών και αιώνων.

Στην πόλη της Καστοριάς μαζί με τα κάποια εναπομείναντα γνωστά ως αρχοντικά σπίτια ερείπια προστίθενται και άλλα νεότερων και νέων – μοντέρνων καιρών. Όπως το πρώην ξενοδοχείο Ξενία που ήταν κάποτε ένα στολίδι για την Καστοριά εκπροσωπώντας τον μεταπολεμικό μοντερνισμό στην αρχιτεκτονική.

Εδώ και κάποια χρόνια έχει εγκαταλειφθεί εντελώς και ερειπώνεται όλο και περισσότερο αντί να συντηρηθεί ως ένα δείγμα του μεταπολεμικού μοντερνισμού ίσως το μοναδικό στην πόλη μας και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που έπρεπε να αναληφθεί για άλλες χρήσεις και να συντηρείται.

Λίγα λόγια για το κρατικό πρόγραμμα ΞΕΝΙΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ξενία (Xenia Hotels) ήταν ένα Κρατικό Πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχείων του Ε.Ο.Τ. από το 1950 έως το 1974. Το Πρόγραμμα Ξενία στόχευε στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην κατασκευή πρότυπων τουριστικών μονάδων.

Το 1950 ο αρχιτέκτονας Χαράλαμπος Σφαέλλος ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος ως διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ. (στη θέση αυτή παραμένει μέχρι το 1958). Από το 1957 έως το 1967, ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης προΐσταται της Υπηρεσίας Μελετών και συγκεντρώνει γύρω του μια επίλεκτη ομάδα νέων αρχιτεκτόνων (Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Νικολετόπουλος, Φίλιππος Βώκος, Κωνσταντίνος Σταμάτης, Διονύσιος Ζήβας, Αικατερίνη Διαλεισμά κ.α.).

Τα κτίρια του προγράμματος αποτελούν δείγματα του πρωτοπόρου ελληνικού μεταπολεμικού μοντερνισμού. και αποτελούν κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας της χώρας.

Με την φωτογραφική παρουσίαση που συνοδεύεται με μουσική, (όσοι δεν θέλετε να την ακούτε πατήστε πάνω αριστερά στο σηματάκι του ηχείου για απενεργοποίηση της) σας δείχνω την τωρινή κατάσταση που βρίσκεται το Ξενία στους εσωτερικούς του χώρους και που έχει καταντήσει ένα τεράστιο αφοδευτήριο ποιός ξέρει ποιών τύπων. Άλλο ένα κρίμα και άλλη μια ντροπή για τον τόπο μας.

Κάτω από την παρουσίαση των φωτογραφιών μου, δείτε το βίντεο των εγκαινίων που έγιναν το 1955, ιστορικής αξίας βίντεο
Σύμφωνα με τους Ελληνικούς αλλά και διεθνείς νόμους, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον Ευάγγελο Ριζόπουλο και δεν επιτρέπεται η χρήση των φωτογραφιών και άλλου υλικού χωρίς την άδεια του.
Ισχύει για κερδοσκοπικούς και μη κερδοσκοπικούς λόγους.
Όποιος επιθυμεί την χρήση μιας ή περισσότερων φωτογραφιών ας επικοινωνήσει πατώντας το κουμπί επικοινωνία.
Ή στο evanrizomeister ΠΑΠΑΚΙ gmail.com








































































Eεγκαίνια «Ξενία» Καστοριάς 1955

[full_width]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια