Recents in Bollywood Movies

Header Ads

ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, σε πλήρη εγκατάλειψη


Ανήμερα του εορτασμού της απελευθέρωσης της Καστοριάς στις 11/11/2015 σκέφτηκα ότι μαζί με την υπέροχη από μεριάς φωτισμού, (ηλιόλουστη μέρα) να πάω να φωτογραφίσω ένα άλλο εγκαταλειμμένο ιστορικό μνημείο που καταρρέει δυστυχώς χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για την διατήρηση του, παρά ένας πολιτιστικός σύλλογος ενδιαφέρθηκε να μπλοκάρει την κατεδάφιση που σχεδίαζε η πολιτεία για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Α.Δ. Καστοριάς.
Εκείνο που ξέρω από τα ελάχιστα ιστορικά στοιχεία για το κτίριο είναι, ότι κατά την απελευθέρωση της Καστοριάς υψώθηκε για πρώτη φορά στον τόπο η Ελληνική σημαία. Περισσότερα ιστορικά στοιχεία για το στρατόπεδο διαβάστε εδώ.

Κάποια στοιχεία για την δικαστική απόφαση για την τύχη του στρατοπέδου διαβάστε εδώ

Και μερικές πληροφορίες για το πως αναδείχτηκε το ότι είναι νεότερο μνημείο. Κατ’ αρχάς με επιστολή του Ρωμύλου Μαντζούρα στην εφορία νεότερων μνημείων που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, με την οποία επιστολή ζητούσε να κηρυχθεί διατηρητέο μαζί με την αρθρογραφία στον τοπικό τύπο του αδερφού του Γιώργου Μαντζούρα και αφού ανάρτησαν ένα πανό στην περίφραξη του πρώην στρατοπέδου που εφιστούσε την προσοχή των ντόπιων ότι είναι μνημείο, ζήτησαν και την συνδρομή τριων πολιτιστικών συλλόγων: Μύησις, Σπασμένο Ρόδι και κινηματογραφική λέσχη που συνέχισαν τον αγώνα τους να προστατευτεί σαν νεότερο μνημείο

Σαν προσωπική μου γνώμη που έχω, είναι πολύ κρίμα να καταστρέφουμε κτίρια που έχουν εκτός από την όποια ιστορική αξία, και την αρχιτεκτονική αξία. Το συγκεκριμένο κτίριο που διαθέτει τις μεγάλες αίθουσες του θα μπορούσε να είχε ήδη διαμορφωθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε από τους πολίτες για πολλές και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ή όποιο σχέδιο βγάζανε για την ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς νομίζω ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν και το παλιό ιστορικό μνημείο ενσωματωμένο στην Α.Δ. Καστοριάς για δικές της χρήσεις.

Ένα άλλο μνημείο το μοναδικό στον τόπο που εκπροσωπεί την μεταπολεμική μοντέρνα αρχιτεκτονική και που έχει την ίδια τύχη δείτε εδώ

Δείτε τις φωτογραφίες του πρώην στρατοπέδου εσωτερικών χώρων και εξωτερικών. Προ το τέλος οι φωτογραφίες είναι από ένα διπλανό κτίριο που κτίστηκε αργότερα για τις ανάγκες του στρατού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες ζωγραφιές που υπάρχουν ακόμα σε καλή κατάσταση και πάνω από κάποιες εισόδους.
Σύμφωνα με τους Ελληνικούς αλλά και διεθνείς νόμους, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον Ευάγγελο Ριζόπουλο και δεν επιτρέπεται η χρήση των φωτογραφιών και άλλου υλικού χωρίς την άδεια του.
Ισχύει για κερδοσκοπικούς και μη κερδοσκοπικούς λόγους.
Όποιος επιθυμεί την χρήση μιας ή περισσότερων φωτογραφιών ας επικοινωνήσει πατώντας το κουμπί επικοινωνία.
Ή στο evanrizomeister ΠΑΠΑΚΙ gmail.com






























































[full_width]


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια