Recents in Bollywood Movies

Header Ads

ΔΙΣΠΗΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ- ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ


Εδώ βλέπετε φωτογραφίες αναπαράστασης του λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς.
Είναι ο μοναδικός λιμναίος οικισμός προϊστορικής περιόδου της λίθινης εποχής στην νοτιοανατολική Ευρώπη, που χρονολογείται περί του 5000 π.χ. Μαζί με άλλους οικισμούς της λίθινης εποχής που ανακαλύφτηκαν σε διάφορες  τοποθεσίες στην Ελληνικό χώρο, μαρτυρούν ότι αυτός ο χώρος κατοικείται εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια και οι κάτοικοι του  είναι γηγενής. Κάποια ευρήματα μαρτυρούν επίσης ότι είχαν από τότε επαφές και συναλλαγές με άλλους πληθυσμούς του Ελληνικού χώρου αλλά και με κατοίκους πιο μακρινών περιοχών στην Ευρώπη και Ασία.

Τα ευρήματα αυτού του λιμναίου οικισμού δείχνουν ότι κάτοικοί του είχαν αρκετά ανεπτυγμένο πολιτισμό.
Φωτογραφήθηκαν στην 31-08-2005
Προηγούνται πανοραμικές φωτογραφίες, ακολουθούν μεμονωμένες του οικισμού, μετά κάποιες των εσωτερικών χώρων των σπιτιών, κατόπιν κάποια από τα ευρήματα που εκτίθενται σε ένα πολύ μικρό μουσείο.
Αφού παρουσιάστηκε δεύτερο κρούσμα κλοπής φωτογραφιών μου κάθισα να γράψω αυτό εδώ το σημείωμα.
Γνωστός συνταξιούχος δικηγόρος της Καστοριάς, εξέδωσε ένα βιβλίο που αναφέρεται στην Καστοριά. Το βιβλίο αυτό χρηματοδοτήθηκε από την νομαρχία Καστοριάς.
Στο βιβλίο μέσα εντόπισα 7 επτά φωτογραφίες που εκτίθενται εδώ μέσα, σε αυτήν ακριβώς την υποσελίδα, χωρίς καθόλου να ρωτηθώ και χωρίς την παραμικρή αναφορά της πηγής από όπου πάρθηκαν οι φωτογραφίες.
Το βιβλίο αυτό πωλείται και στα βιβλιοπωλεία. Όπως πολύ καλά μπορεί να γίνει κατανοητό, αυτή η πράξη είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

Ο Λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 από τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Α.Κεραμόπουλο. Οι ανασκαφές στο χώρο άρχισαν το 1992 από την ομάδα του καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γ. Χ. Χουρμουζιάδη. Τα ευρήματα των ανασκαφικών ερευνών μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Διαπιστώνει λοιπόν κανείς την αξιοθαύμαστη τεχνογνωσία του ανθρώπου της εποχής εκείνης στο ψάρεμα, στο κυνήγι, στην καλλιέργεια της γης με εξελιγμένα για την εποχή εργαλεία και στην κατασκευή ξύλινων κατοικιών (καλύβες) στις όχθες τη ς λίμνης. Στο χώρο των ανασκαφών με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαμορφωθεί πάρκο με φυσική αναπαράσταση μέρους του προϊστορικού οικισμού.
Περισσότερα μπορείτε εδώ να διαβάσετε, επίσης και εδώ να δείτε σε βίντεο.


Φωτογραφήθηκαν με μια απλή compakt μηχανή στις 31/08/2005




















Μια προσπάθεια πανοραμικής-ολικής απεικόνισης του μικρού μουσείου στην αναπαράσταση του οικισμού.


 Μερικά συναρμολογημένα ευρήματα στο μέρος του οικισμού, που εκτίθενται στο πολύ μικρό μουσείο.











Αυτές εδώ που ακολουθούν τραβήχτηκαν στις 27/01/2007, όπου εκμεταλλεύτηκα τις πολύ καλές φωτιστικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα.








Οι επόμενες που βλέπετε είναι μια προσπάθεια απεικόνισης του μέρους της αναπαράστασης με πιο πανοραμική άποψη.






 






[full_width]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια